Kulinaria

KULINARIA

Kulinaria warte podróży

undefined  undefined  undefined

Na wszystkich spragnionych kulinarnych doznań na najwyższym poziomie, czekają pałacowe restauracje: “1906 Gourmet Restaurant” z daniami klasy fine dining i sezonowym menu degustacyjnym oraz “Luneta & Lorneta” Bistro Club, utrzymana w klimacie paryskiego bistro, idealna na szybki lunch bądź niezobowiązujący obiad.

 

Obie restauracje prowadzone mistrzowską ręką Chef de Cuisine - Pawła Dołżonka, już w 6 miesięcy od otwarcia hotelu znalazły się na łamach słynnego Żółtego Przewodnika Gault&Millau, który również uhonorował Pawła Dołżonka tytułem Szefa Jutra Polski Północnej 2015.

 

Żadna degustacja nie jest jednak kompletna bez parowania dań z winem, dlatego też w pałacowej piwniczce zgromadzono przeszło 140 gatunków win i szampanów oraz ponad 280 rodzajów destylatów, wódek, whisky, koniaków i innych mocnych trunków. Bon vivanci z całego świata z pewnością nie będą zawiedzeni.

1906 GOURMET RESTAURANT

Znajduje się w hotelu na poziomie recepcji, chociaż każdy trafi tu z zamkniętymi oczami. Idąc tropem zapachu, pewniej niż za wskazaniem magnetycznej igły, dobijamy do celu, gdzie zamiast wiatru od morza, omiata nas łagodny powiew prozy Fitzgeralda...

 

Nieskazitelna biel porcelany, błysk polerowanych sreber, soczysta świeżość ciętych kwiatów, kaskady ciężkich, gęsto drapowanych zasłon, spływających od wysokich okien ku dębowym parkietom, obsługa kelnerska przepływająca płynnie między stolikami w swoim perfekcyjnie zgranym kontredansie, na tle secesyjnie zdobionych tapet, zabytkowych mebli, pod szlachetną patyną żyrandoli, pozostających ostentacyjnie w kontrze do lśniących automobili na podjeździe…

 

Tyle wokół stołów, podczas gdy na nich, zamiast prozy, czysta poezja i autorski popis Szefa Kuchni Pawła Dołżonka, który próbując, poszukując i łącząc na nowo składniki, smaki i przyprawy, dzięki swojej wiedzy, doświadczeniu i kulinarnej intuicji, zawsze trafia do celu. Zabierze Was naprawdę daleko, czerpiąc z tego co lokalne, z bogactwa pobliskich lasów, wzburzonych bałtyckich wód, czy upraw z przypałacowego, ekologicznego ogrodu.

 

,,1906 Gourmet Restaurant'' czeka na Was, zarezerwuj stolik!

 

Restauracja czynna jest:

w piątek w godzinach 19:00-22:00

w soboty i niedziele w godzinach 13:00- 22:00

 

MENU DEGUSTACYJNE

 

Kiszone Pomidory

Zsiadłe Mleko, Pate Brick, Dzikie Zioła

 

***

 

Bakłażan

Oliwka, Bazylia, Polska Emilgrana

***

 

Pstrąg Tęczowy

Kalarepa, Nasiona Słonecznika, Borowik

***

 

Sandacz

 Ziemniak, Szczypior, Trufla Letnia

 

***

 

Królik

Młody Seler, Marmolada z Królika, Olej z Liści Selera

***

 

Gołąb

Burak Liściowy, Orkisz, Czarny Bez

***

 

 Jeżyna

Leszczyna, Liść Jeżyny, Pigwa

 

3 Dania 90 PLN / 5 Dań 150 PLN / 7 Dań 210 PLN

 

Zapraszamy do dokonywania rezerwacji

Tel. +48 608 002 220

E-mail: restaurant@palacciekocinko.pl

 

* Wymagany styl ubioru: swobodna elegancja - smart casual

ZAREZERWUJ STOLIK

+48 608 002 220

restaurant@palacciekocinko.pl

HERBACIARNIA

Pierwszy promyk słońca odbijający się
w wytwornej zastawie.

Chrupiące, świeżo upieczone bułeczki, wyśmienite marmolady, naturalne miody, świeże owoce, lokalne specjały dostarczane każdego dnia przez wyselekcjonowanych dostawców lub przysmaki z drugiego końca świata, czekają na degustację. To luksus w komfortowym otoczeniu, smakowite preludium udanego dnia…

 

Popołudniowe słońce sprawia, że urokliwa herbaciarnia zmienia swój charakter, miękkie światło skłania do relaksu w przepastnym fotelu z filiżanką ulubionej herbaty, dobrą książką, własną lub znalezioną w naszej niesamowitej bibliotece. Strefa herbaciarni, może przemienić się dla Ciebie w klub dobrej książki, miejsce na casualową kolację w gronie przyjaciół, po udanym rejsie, polowaniu czy jakimkolwiek wyzwaniu, któremu postanowiłeś sprostać w tym dniu.

 

Słynne na całym świecie mieszanki herbat Tea Palace z londyńskiej Covent Garden są serwowane wraz z drobnymi, słodkimi przekąskami.

TARAS LETNI

Zielony cypel wcinający się w ścianę lasu niczym dziób luksusowego transatlantyku,

niesie ze sobą taras z restauracją letnią, dający niezrównany widok na fasadę Pałacu i otaczający krajobraz. Każdy posiłek tutaj jest zarazem ucztą dla oczu. Ponad głowami delikatnie łopoczą parasole, biel namiotu lub po prostu zieleń drzew. Szum wiatru w ich koronach, lub cichy plusk rzeki Chełst wijącej się u podstawy jaru, tworzą dyskretny akompaniament doskonałej symfonii smaków, widoków i aromatów. Jako jedyne interludium - nagły trzepot skrzydeł poderwanych do lotu, gdy szkło zabrzęczy zbyt głośno.

 

Dresscode dopuszcza prawdopodobieństwo spotkania zagorzałych sportsmenek w bryczesach lub mężczyzn w strojach do golfa.

 

Wykwintne dania, porcje na jeden kęs serwowane na tacach, słodycze

i desery przygotowywane na miejscu, lekkie przekąski i orzeźwiające napoje

na upalne dni…

“LUNETA & LORNETA”
BISTRO CLUB

Przekonaj się jak czuła jest noc,
w stylowym barze w części piwnicznej
Pałacu lub odważ się na pełnokrwiste
zwieńczenie aktywnego dnia.

Wyborne Bordeaux, wibrujące dźwięki muzyki, relaksujący rytm niespiesznych rozmów. Koncert jazzowy lub degustacja nowego Moët & Chandon.

Na ścianach buduarowe wersje kolorystyczne tapet z górnych kondygnacji Pałacu, wyprodukowane jednorazowo na specjalne zamówienie właścicieli obiektu. Tu każdy szczegół buduje odpowiedni nastrój. Sensualne reprinty genialnego szkota, Jacka Vettriano, ulubionego malarza naczelnego hedonisty Hollywood - Jacka Nicholsona, pozwalają podglądać przez dziurkę od klucza damsko-męskie potyczki, momenty namiętności, zmysłowy gest. Zatrzymane na płótnie - nieruchome kadry kina noir. 

Miejsce to może również stać się kadrem dla wyrafinowanej kolacji lub przyjęcia w kameralnym gronie.

 

Noc może tu też upłynąć w rytmie DJ-skich setów, funkowym groove, czy gorących rytmach latino. Współczesną sceną muzyczną rządzi eklektyzm, a Wasz taniec ośmielą się przerwać jedynie pierwsze promienie wschodzącego słońca. Piękni i przeklęci, przemykające nad ranem cienie do azylu komfortowych pokoi i zasłanych luksusową pościelą łóżek.

 

Restauracja ,,Luneta & Lorneta Bistru Club" czynna jest codziennie w godzinach 11.00 - 23.00

 

Zapraszamy do dokonywania rezerwacji

Tel. +48 608 002 220

E-mail: restaurant@palacciekocinko.pl

 

* Preferowany styl ubioru: casual- swobodny